ATMINTINĖ

KAIP ELGTIS GRĮŽUS IŠ PAVEIKTŲ UŽSIENIO ŠALIŲ?

  • Jeigu Jūs atvykote / grįžote iš užsienio valstybės, vertinama, kad Jūs turėjote riziką užsikrėsti COVID-19 liga (koronaviruso infekcija). Tai nereiškia, kad Jūs esate užsikrėtęs, tačiau šios tikimybės atmesti negalime.
  • Kiekvienai užkrečiamajai ligai yra būdingas tam tikras inkubacinis periodas, t. y. laikotarpis nuo infekcinės ligos sukėlėjo patekimo į organizmą pradžios iki ligos simptomų išsivystymo. Dabartiniais duomenimis,COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) inkubacinio periodo trukmė gali būti iki 14 d.
  • Siekiant užkirsti kelią galimam infekcijos plitimui, Jums rekomenduojama laikytis bendrųjų COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) prevencijos reikalavimų ir priklausomai nuo to, iš kurios šalies atvykote, likti namuose (izoliuotis) 14 d. nuo atvykimo / grįžimo į Lietuvos Respubliką dienos.
  • Stebėkite savo sveikatos būklę. Jei sveikatos stebėjimo metu išsivysto ligos simptomai (karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas, staigus uoslės, skonio praradimas ar susilpnėjimas), nedelsiant skambinkite į Karštąją koronaviruso liniją telefono numeriu 1808,

pateikite susirgimo aplinkybes (būtina nurodyti, kad 14 dienų laikotarpiu buvote užsienyje) ir vykdyti medikų rekomendacijas.

  • Jei per 14 dienų nuo atvykimo / grįžimo į Lietuvos Respubliką simptomų neatsiranda, laikoma, kad asmeniui nėra COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) rizikos ir Jūs galite gyventi įprastą gyvenimą, laikantis bendrųjų COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) prevencijos priemonių (saugaus atstumo nuo kitų asmenų, dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, jei nėra galimybės nusiplauti rankų – naudoti rankų antiseptikus (dezinfekavimo priemones), neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę ir pan.).

TAISYKLĖS EKSTREMALIOS SITUACIJOS METU MOKYKLOJE

  • Tėvai/globėjai pasirašo deklaraciją, kuria patvirtina, kad jų vaikui per pastarąsias 14 dienų neteko bendrauti su iš užsienio grįžusiais ar galimai užsikrėtusiais Covid-19 infekcija asmenimis, jog šeimos nariai ir ugdytinis  nėra grįžę iš užsienio šalių per pastarąsias 14 dienų, vaikas yra sveikas: neturintis ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų užkrečiamųjų ligų požymių (pvz., karščiavimas 37,3 ir daugiau, sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas, vėmimas, viduriavimas ir pan.)
  • Jei mokykloje vaikui pasireiškia peršalimo ar simptomai panašūs į COVID – 19 infekciją, ir nustatoma jog vaikas karščiuoja, nedelsiant informuojami vaiko tėvai (globėjai), jog atvyktų pasiimti vaiko iš švietimo įstaigos.  Jei vaikas yra vyresnio amžiaus (14 metų ar vyresnis), tik su raštišku tėvų leidimu (elektroninėmis priemonėmis arba SMS žinute), kuriame tėvai įsipareigoja, jog vaikas tikrai pasieks namus saugiai, mokyklos administracija gali priimti sprendimą ugdytinį išleisti savarankiškai grįžti į namus.
  • Kai vaikas išleidžiamas namo, švietimo įstaiga privalo informuoti tėvus, jog rekomenduojama kreiptis į šeimos gydytoją ir laukti tolimesnių nurodymų arba bent dvi dienas neleisti vaiko į mokyklą ir stebėti vaiko sveikatos būklę.